روز پنجشنبه ١٦ آذر ٩٦ ، دیدار و نشستی درباره "تاریخ و فرهنگ منطقه بلورد" برگزار شد.گفتگو و مباحثه مابین " دکتر زهيرمصطفي بلوردی" و " دکتر محسن پورمختار" به بررسی بخشی از زوایای مبهم تاریخ منطقه اختصاص داشت. شرح این دیدار در کانال "سیرجان نامه" این گونه آمده است:
? "... سعدلو ها از ایلات قدیمی ایراناند که از روزگاران پیش از صفویه در ارمنستان و آذربایجان اقتدار داشتهاند. شاخهای از این ایل در اوایل حکومت شاه عباس کبیر به سرپرستی «سارو خان سعدلو» به سیرجان میآیند. بیشترینه ایل اما در منطقه خلخال آذربایجان و چخور سعد ارمنستان میمانند و عده زیادی از آنها در دوران صفویه در ردههای بالایی آن دولت قرار میگیرند.
?سعدلوها دوستداران ادبیات فارسی و فرهنگ ایرانی بودهاند چنانکه یکی از مهمترین نسخههای شاهنامه فردوسی در قرن هشتم به سفارش یکی از سران ایل سعدلو کتابت شده است.
?امروز نیز با آقای دکتر زهیر مصطفی بلوردی مؤلف کتاب تاریخ بلورد گفتوگوی مفصلی راجع به گذشتههای بلورد و بچاقچی داشتیم. آقای بلوردی اسناد ارزشمندی از خوانین قدیم بچاقچی نشانم دادند از جمله قباله عقد علی عسکر خان بچاقچی به تاریخ ۱۲۱۴ هـ. ق.
?علی عسکر خان بچاقچی بنا بر آنچه خواجه محمد امین منشی کرمانی و احمدعلی خان وزیری نوشتهاند مدتی حاکم سیرجان و مردی نیک سیرت و پرهیزگار بوده است.
?علی عسکر خان نوهٔ سلطان سلیم خان سعدلو بوده ۲ که طبق تحقیقات دکتر بلوردی مدتی از سوی نادرشاه حکمران بخشهایی از بنادر جنوب بوده و به همین دلیل به دریابیگی مشهور شده است و فامیل دریابیگی به او منسوبند.
?سعدلوهای بچاقچی از همین روزگار سلیم خان دریابیگی به ساری سعدلو موسوم شدند.
مختاربیگ ساری سعدلو که نام خانوادگی ما هم از او گرفته شده از نوادگان سلیم خان سعدلو بوده است. این مختار بیگ در زمان حیدرقلیخان بچاقچی پسر علی عسکر خان، سرپرستی طایفه نُوَکی را که به تازگی به بچاقچیها پیوسته بودند به عهده میگیرد و بعد از او فرزندانش جزو همین طایفه محسوب میشوند....".
? همچنین قصد بر آن است که با همکاری فعالان فرهنگی بلورد و سیرجان " نشست کتاب تاریخ و فرهنگ منطقه بلورد" بزودی برگزار گردد.
? زمان و مکان این نشست، اطلاع رسانی خواهد شد.
? كانال تاريخي، فرهنگي و اجتماعي منطقه گردشگري بلورد